Ljus&Hälso terapi - MeraEnergi Sverige-Saltrummet i Trollhättan

Go to content

Main menu:

Ljus&Hälso terapi

Saltrummet Haloterapi

Hur påverkas vi av ljuset?

Ljuset styr vår livsrytm, precis som djurens och växternas.
Många människor upplever att de äter och sover mer under vintern - de upplever oförklarliga humörsvängningar och har svårt att koncentrera sig eller komma ur sängen på morgonen.

En del utvecklar också en överdriven aptit på socker och andra kolhydrater såsom choklad, glass och pasta. Detta kan lätt leda till viktökning varje vinter.
Brist på serotonin kan leda till depression
Serotonin är en neurotransmittor, en substans som hjälper en nervcell med att sända signaler till nästa nervcell i hjärnan. Brist på serotonin är känt för att vara en bidragande orsak till bl.a. vinterdepression.

Serotoninet bildas av ämnet tryptofan, som finns i kolhydratrika produkter. Det är därför många får ett ökat sug efter sötsaker om vintern när serotoninnivån är låg.
Många medicinska experter och forskare har påvisat att frånvaron av ljus, dvs dagsljus i tillräckligt stor dos, kan påverka oss mycket negativt.


När ska jag gå på ljusterapi?

Den bästa tiden är på morgonen om du har ett dagjobb, men det går bra även på eftermiddagen och före kl.18.00 på kvällen.
Försök att göra ljusterapin till en del av din vinterrutin.

Är det inte skadlig för ögonen?

Nej, vem som helst som är vid god hälsa kan använda våra produkter. Du kan på ett säkert och effektivt sätt återställa din energinivå under årets mörka månader. Produkten uppfyller alla stränga säkerhetskrav. Den integrerade elektroniken säkerställer ett flimmerfritt ljus och är helt fri från skadliga UV-strålar.

Kan man få några biverkningar?

Under de första dagarna kan vissa människor få lätt huvudvärk eller rinnande och ansträngda ögon. Symtom som huvudvärk eller rinnande ögon försvinner vanligen efter några dagar. Om inte, bör du rådfråga din läkare innan du fortsätter med dina "ljusbad".

Vilka ska undvika lamporna?
Inga, men det finns emellertid några grupper som vi rekommenderar att först rådfråga läkare:

personer som har grå starr
personer som lider (eller har lidit) av allvarliga depressioner
personer som är överkänsliga för ljus (exempelvis p.g.a epilepsi)
personer som ordinerats mediciner, även malariatabletter
personer som lider av högt blodtryck
personer som har diabetes

Kan jag titta rakt in i ljuskällan?

Ja, men inte längre stunder,det är inte nödvändigt för att uppnå resultat. Det viktiga är att du sitter nära ljuskällan så att ljuset faller på dina ögon.

Hur kan jag motverka vintertröttheten?
Du kan inte förändra årstiderna men du kan göra något åt din energinivå - se till att du får tillräckligt med ljus under årets
mörka månader.

Har du svårt att hinna med att vistas ute de korta dagarna så kan en ljusterapilampa vara ett alternativ för att tillföra kroppen den mängd ljus du behöver för att återställa din fysiska och psykiska hälsa.
Ljusterapi anses allmänt vara ett av de effektivaste och säkraste sätten att motverka ljusrelaterade symptom, däribland vintertrötthet.

Vad är orsaken till problemen med vintertrötthet?

Problemen uppstår p.g.a brist på ljus under hösten och vintern. Forskare har funnit bevis för att ett starkt vitt (bredspektrat) ljus påverkar de kemiska processerna hjärnan.

De nervcentra i hjärnan som kontrollerar vår dagliga rytm blir stimulerad av den ljusmängd som träffar ögonen. Om natten producerar tallkottkörteln i hjärnan ett ämne som kallas för melatonin som gör oss trötta. Vid soluppgången stoppas produktionen av melatoninet.
 
Back to content | Back to main menu